Totalul afișărilor de pagină

joi, 8 octombrie 2015

Alinierea planurilor fizic, mental, spiritual esentiala in formarea trainerului

Un prim pas in a fi formator 


„Harta nu este teritoriul” afirma matematicianul  Alfred Korzybski.
Fiecare individ are o perceptie asupra lumii exterioare, ca o proiectie a gandurilor si de aici echilibrul sau, dimpotriva, tumultul spiritual.  Cu cat diferentele exterior si interior sunt mai „galagioase” cu atat mai distorsionate sunt valorile personale. Alinierea celor trei planuri este un prim pas spre succes, atat in viata personala, cat si cea profesionala. Pentru aspirantul la meseria de formator este  cu atat mai important sa se afle in echilibru, intrucat este un model de urmat doar daca  face ce spune si spune ce face.De aici, noi punem mare pret pe aceasta etapa de aliniere a planurilor fizic, mental si spiritual al cursantului.

Importanta alinierii. Formatorul ca model

Succesul  practicarii unei meserii,oricare, este  ca aceasta sa fie asumata ca identitate, facuta cu placere, sa aduca bucurie si recompense. Intrucat meseria de formator este una de vocatie si de format vocatii, in cazul in care pentru formator  meseria se rezuma doar la recompense, educarea celorlalti se va rezuma in a transmite informatii seci. Lipsa de identitate a formatorului cu menirea, identitatea meseriei practicate, se va transmite si pleiadei de cursanti. Se spune ca un elev este slab pe cat este profesorul si pe buna dreptate!Cand formatorul se identifica cu menirea sa, cu meseria sa, cand ceea ce vede in exterior este ceea ce gandeste, atunci  meseria se transforma in vocatie si cariera. Aici apare in discutie pasiunea,  pasiune pe care o vor simti si cursantii care, la randul lor, daca au acelasi echilibru intre reprezentarea lumii lor exterioare, cu lumea lor interioara si cu valorile lor, vor deveni  practicanti demni ai meseriei de formator.

De ce alinierea ca un prim proces in cursurile noastre?


  • asumarea identitatii de formator este esentiala pentru a practica meseria
  • eventuale conflicte intre cele trei planuri se reflecta in convingere si profesionalismul cu care formatorul se implica in a forma noi generatii de formatori.


Care sunt cele trei planuri de aliniere?


Fizic = unde si cum este persoana respectiva, este modul in care este perceput de altii ma degraba, dar nu neaparat de el insusi.
Mental= modul in care persoana se vede in respectiva persoana. Modul in care cineva se percepe nu coincinde intotdeauna cu realitatea, mediul fizic, in care se afla.Un exemplu dus la extrem: o femeie se vede foarte grasa, desi este in pragul anorexiei sau invers, o persoana in pragul obezitatii care se vede ca avand o greutate normala.
Spiritual = planul spiritual este suma valorilor si credintelor care conduce la acest diferend intre planul fizic si mental.


Cand cele trei planuri, fizic, mental si spiritual rezoneaza, nu mai exista conflicte, iar persoana este in deplina "impacare"  cu sine, se iubeste si el si pe altii.


Aceasta armonizare este cea mai mare achizitie a unui cursant care se inscrie la cursurile noastre, mai mare decat diploma de formator insasi. Aceasta aliniere este primul pas pentru iubirea de sine si pentru meseria lor. Pasind  pe drumul de formator cu placere pentru ceea ce fac, cursantii nu vor simti ca muncesc. De aici incolo incepe cariera.


Alatura-te cursului de formator, fa o cariera si nu vei simti ce inseamna povara muncii!


Facebook event aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu